Verschillende soorten Ballast!

Verschillende soorten Ballast!

Jij ziet vast wel eens een hijskraan of je rijd wel eens over een brug die open en dicht kan. Heb jij dan wel eens nagedacht over de hijskraan die niet kan omvallen of hoe de brug open en dicht gaat? Misschien nog niet, maar het kan ook zijn dat jij er al wel een paar keer over na hebt gedacht. Dat is natuurlijk een normale vraag. Het antwoord op de vraag is eigenlijk best wel simpel. Het komt namelijk door een ballast. Mocht je niet weten wat een dat is dan kan dat best logisch zijn. Veel mensen krijgen er namelijk niks mee te maken. Dat neemt niet weg dat het niet leuk of handig kan zijn om het te weten.

ballast

Wat?

Je hebt nu gehoord van een last. Alleen nu heerst er nog de vraag wat het precies is. Dat is natuurlijk niet zo gek, want als je er nooit wat mee te maken krijgt dan is het logisch dat jij het niet weet. Het antwoord is alleen vrij simpel. Een last wordt ook wel een contragewicht genoemd. Als je kijkt naar een hijskraan die iets zwaars gaat tillen dan valt deze niet om. Dat komt door het contragewicht. Hierdoor blijft het op zijn plek staan. Grotere hijskranen hebben dan ook een groter ballast. Deze tillen namelijk veel meer gewicht.

Brug

Ook in een brug wordt er wel eens gebruik gemaakt van een last. Je ziet deze vaak niet hangen, maar dat neemt niet weg dat het er niet is. Er is bij een brug een grote ruimte waar de last in zit. Wanneer de brug open moet dan zakt deze aan een kabel omlaag. Doordat de ballast dan zwaarder is zal de brug open klappen. Dit gebeurt niet bij alle bruggen. Tegenwoordig als er een brug komt dan zal er een heel nieuw systeem aan zitten. Bij oudere bruggen gebeurt dit nog wel.

Lood

Een bekende vorm van een last is ook wel lood. Lood is een metaal en die wordt voor veel dingen gebruikt. zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt tijdens vissen, maar ook bij veel werkplaatsen. Nu is het toch best gek dat lood wel wordt gebruikt en ijzer niet. Dat heeft een reden waarom lood wel een goede ballast is en een ander metaal niet. Dat komt namelijk door de dichtheid van lood. Als je al lang geen nask meer hebt gehad dan kan het zijn dat je het bent vergeten hoe dat zit. Gelukkig wordt het hier voor jou uitgelegd.

Dichtheid

Zoals er al werd gezegd heeft de dichtheid van lood te maken met waarom het een goede last is. Iedere metaal heeft een andere dichtheid. Ze zijn over het algemeen allemaal lager dan die van lood. Dat betekent dat de volume van een metaal hoger moet liggen om een massa te krijgen. Bij lood is dit zeker niet het geval. Het volume van lood kan erg laag zijn, maar de massa kan hoog zijn. Daarom is het een goede ballast om te hebben en wellicht ook de beste die er is.

Vormen

Het fijne van lood is dat jij het makkelijk kunt vormen. Veel metalen moet je smelten wil je het kunnen vervormen. Bij aluminium en lood is dit zeker niet het geval. Misschien heb je dan ook wel eens voor school toen je jonger was met lood gewerkt. Doordat lood makkelijk te vervormen is, is het ook beschikbaar in verschillende vormen en maten. Zo heb je blokken van lood en korrels van lood. Omdat het makkelijk te vervormen is en in verschillende vormen te verkrijgen is, is het dus perfect als ballast.

Reacties zijn gesloten.